Kas nežino, novello – tai naujo derliaus extra virgin alyvuogių aliejus. Žinoma, jį gamina ne bet kokio, o tik aukščiausios kokybės rūšinio extra virgin alyvuogių aliejaus gamintojai.

Triukšmo pelnytai, nes tai išskirtinai geras produktas. Kodėl? Nes:
– vertingas sveikatai
– malonus, nes skanus
– šviežias, naujas, pasiilgtas

Kodėl jis toks aromatingas ir aktyvus?

Visų pirma dėl polifenolių. Pirmosios nuskintos alyvuogės yra žaliausios ir jose polifenolių daugiausia. Gali kilti klausimas, kodėl nenuskynus rugpjūtį? Nes skonis būtų prastas. Pirmosios alyvuogės skinamos, kai jau skonis yra geras. Ir jos nueina į novello. Vėliau skinamos alyvuogės nebėra tokios žalios ir kietos, taigi polifenolių turi mažiau. Priminsiu – polifenoliai yra antioksidantai, kurie mažina uždegimus. Alyvuogių aliejaus polifenoliai visų pirma siejami su kraujagyslių sveikata. Bet vizualiai galime matyti ant odos – pavartojus daugiau geros kokybės extra virgin alyvuogių aliejaus, oda ir net akys įgauna daugiau gyvo spindėjimo.

Novello gali būti ypač aromatingas ir dėl technologijos. Dalis gamintojų, tarp jų ir Nino Centonze iš Sicilijos, savo novello visai nefiltruoja. Dėl to aliejus tirštesnis ir žalesnis. Ir visaip kaip aktyvesnis. Po Naujų metų jau filtruoja (medžiaginiu filtru arba talpose laiko, kol nusės), kad tų tirščių neliktų. Tada aliejus geriau laikosi, bet būna šiek tiek švelnesnis.

Novello aliejaus gali gauti tik tuo metų laiku, kai jis spaudžiamas. Europoje tai ruduo. Europos mastu Sicilija vieni pirmųjų nuiminėja derlių.

Novello ypač smagu vartoti ir degustuoti, nes išskirtinai aromatingas ir kvapnus, ypač turtingo ir aktyvaus skonio. Nes kokybiškas ir šviežias. Kokybiškas jis bus ir toliau, bet šviežumo kas mėnesį mažės. Čia kažkas panašaus į pirmąsias žemuoges: jos visada skanios, bet pirmosios – pačios skaniausios.

Kai degustuojate, atkreipkite dėmesį į aromatą. Jis tikrai įspūdingai gaivus. Tokio niekada nesumaišysi su senu ar rafinuotu aliejumi. Nenustebkite, kad gerklėje kutena labiau nei įprastai. Kitiems ima kutenti vos pauosčus. Tai polifenoliai.

Kas nepratęs ir kam per kartu (aitru ir kitaip aktyvu), pabandykite to paties gamintojo ne novello (senesnio derliaus). Jis bus švelnesnis, bet sveikatai novello vertingesnis.

Novello nėra skirtas nusipirkti ir pasidėti į spintelę ilgam laikymui. Nebent dėtumėt į šaldiklį vėlesniam vartojimui. Jis vertingiausias šviežas. Ir valgyti jį maloniausia, kur jo skonis geriausiai atsiskleidžia – su šviežia duona, pomidorais, kitomis daržovėmis, ryžiais. Jis valgomas pats kaip patiekalas, ne kaip priedas ir jau tikrai netinka kaitinti.

Save

Save