Žinau, kad dabar prabangių receptų metas. Bet man norėjosi parašyti apie maistą, kuris tiktų Kūčioms, o gaminti jį būtų paprasta. Tai raugintos daržovės ir netradicinė duona.

1) Raugintos daržovės dabar ypač reikalingos geram virškinimui. Nes įprastos šviežios daržovės jau senokai sunkiai valgomos (salotos, agurkai, pomidorai). Kai valgome daugiau ir sunkesnio maisto, o mažiau šviežio, gerųjų bakterijų ypač ima trūkti ir tai greitai pasijaučia sumažėjusiu imunitetu. Įsiraugti daržovių nėra taip sunku, kaip įprasta manyti. Nereikia turėti nei specialių indų, nei specialių patalpų joms laikyti. Aš raugti daržoves išmokau seminare pas Ievą Šidlaitę iš „Slėnio sodybos“, tai receptų čia ir nerašysiu – paskaitykit pas ją, juolab, kad ir knyga Ievos išėjo, ir internete ji daug ką rašo. Be to, rašo taip, kad gali suprasti esmę, o ne tik receptą nusirašyti.

Sūryme raugintos morkos ir pasternokai

Šiuo savo įrašu noriu tik paraginti ir padrąsinti, nes tai labai paprasta. Taip pat noriu pasidžiaugti radusi, ką dukra (mokyklinukė) iš daržovių valgo su noru. Tai sūrime raugintos morkos. Pjaustau vadinamąja „kiniška tarka“, raugiu morkas su pasternokais arba vienas. Jokių prieskonių ir žolių nededu. Porcija suvalgyta būna dar prieš vakarienę.

Taip pat raugiu kopūstus ir žalius burokėlius. Kopūstus bandžiau ir mėlynus, bet balti man vis viena skaniau. Kas neragavę, skonis skiriasi nuo įprastiniu būdu raugtų kopūstų savose sultyse. Man abu rauginimo būdai skanūs, bet sūrime paprasčiau ir vietos mažiau užima. Aš po pusę kopūsto galvos pasiraugiu. Kai įrūgsta (3-4 d.), laikau šaldytuve. Atrodo mano turtas dabar taip:

Sūryme rauginami kopūstai, morkos su pasternokais bei nevirti burokėliai

Labai patogu. Kol kas suvalgome greitai, tai savaitgalį tenka padirbėti su tarka, bet tikrai neilgai.

2) Netradicinė duona. Dabar jos būna visokios, ypač jei ji be glitimo. Ji kepama be kviečių ir rugių, tačiau paprastai stengiamasi skoniu ir faktūra kiek galima labiau priartėti prie įprastos duonos. Vokiečių gamintojo „Bauck Hof“ ekologiška „Stebuklinga“ duona nepanaši į tradicinę duoną, labiau primintų pyragą, tik nesaldi. Iš avižinių dribsnių, linų sėmenų, saulėgrąžų, moliūgų, čija ir sezamo sėklų. Ypač tiks vengiantiems grūdų ir cukraus: nei kviečių, nei rugių, nei miežių, nei ryžių, nei kukurūzų. Ir cukraus ne tik nepridėta, bet ir natūralių cukrų neturi. Kūčioms tiktų, kaip atskiras patiekalas. Labai soti ir ilgai nesilaiko, todėl kepčiau pusę ruošinio.