Su kalėdiniais sausainiais viskas gerai – į juos tiek sudedama šventės laukimo, kad tampa nelabai svarbu, iš ko jie pagaminti, kiek ir ko vengtino jie savyje turi. Juolab, kad ir skirti jie šventėms, o ne kasdienai.

Noriu pakalbėti apie kasdienius sausainius, kuriuos valgo vaikai. Dalis vaikų valgo, nes patys jau prašo, kiti – nes jiems jų duoda. Jei ilgai duoda ir tau skanu, po to ir pats prašysi. Kaip bebūtų keista, bet dar nemažai mamų mano, kad sausainis, tai visai neutralus maistas, kurio galima duoti vaikui (pvz., vežimėlyje) kramtyti bet kokia proga ar visai be jos – tiesiog kad būtų užsiėmęs. Nors sausainiai yra tikrai labai patogus maistas pasiimti su savimi ir daugelio vaikų mėgstamas, dažniausiai jis nėra nei natūralus, nei sveikas.

Sveikus sausainius pagaminti sunku. Visų pirma dėl to, kad tai keptas produktas. Antra, iš miltų. Trečia, su nemažai cukraus. Ketvirta, pramoniniai sausainiai kepami su hidrintais riebalais, be to, į juos dedama kvapiklių, dažiklių ir masė visokių kitokių konservantų – pažiūrėkite ant pakelio.

Kadangi visai atsisakyti sausainių sunkoka, o kai kam ir neįmanoma (yra vaikų, kurie nieko kito nevalgo), prasminga paieškoti sveikesnių sausainių variantų. Pirmas dalykas, kurio reikėtų išvengti, yra maisto priedai, ir ypač kvapikliai bei dažikliai. Puikiai žinome, sausainius laisvai galima iškepti ir be jų, taigi būtų protinga nepirkti sausainių su E, išskyrus kepimo miltelius. Antra, tikrai galima išvengti sausainių su hidrintais riebalais, nes kai riebalai yra hidrinti, sudėtyje privalo būti parašyta, kad jie hidrinti (kad riebalai rafinuoti, rašyti neprivalu. Bet jei neparašyta, kad nerafinuoti, galime būti tikri, kad bus rafinuoti).

Pravartu turėti omenyje, kad ekologiško maisto standartas hidrintų riebalų neleidžia, kaip ir sintetinių kvapiklių, dažiklių ir masės kitų maisto priedų. Taigi pirkdami ekologiškus sausainius dėl šių dalykų galime būti tikri.

Tada atkreipkime dėmesį į miltus. Sausainiai paprastai kepami iš rafinuotų kvietinių miltų, kurie yra mažiausiai sveikas ingredientas. Yra gamintojų, kurie sukuria skanių sausainių receptus ir su pilno grūdo kvietiniais miltais, spelta arba apskritai be kvietinių miltų. Atskira kategorija sausainių yra avižiniai. Čia teks patikrinti, kiek tų avižų juose yra. Nes gali būti 20% (likusi dalis – balti kvietiniai), o gali ir 60%. Sausainiai be glitimo taip pat daug geresnis variantas, nes išvengiama kviečių, kurių vaikai ir taip vartoja daug (pica, makaronai, sumuštiniai, blynai, sausainiai), o jie yra stiprus alergenas. Verta turėti omenyje, kad balti kvietiniai miltai kelia kraujyje cukrų praktiškai taip pat, kaip cukrus. Todėl visai nenuostabu, kad pramoninių sausainių (suaugusieji juos dažnai vadina „paprastais”, manydami, kad juose nieko nėra blogo) užkandę vaikai yra nervingi ir negali sukaupti dėmesio.

Mamos neretai sako, kad duotų vaikui tų sveikesnių sausainių, bet jie nenori. Net nesuprasi, ar tikrai jiems neskanu (pvz., dėl mažiau cukraus ar dėl rupių miltų), ar dėl ne tokios patrauklios pakuotės. Tačiau yra sveikesnių sausainių ir su patrauklia pakuote, supakuotų porcijomis, kas vaikams itin patinka ir labai patogu įduoti į darželį ar mokyklą.

Žinoma, visi jie nusileidžia kalėdiniams sausainiams, kuriuos kepti padeda patys vaikai ar bent juos papuošia. Tačiau šventės tam ir yra šventės, kad nebūtų kas dieną.

Kokių sausainių gali pasiūlyti „Livinn – sveiki produktai”?
Visi be hidrintų riebalų, kvapiklių, dažiklių ir sintetinių priedų:

Kvietiniai ekologiški
Arbatiniai sausainiai „Ramunėlės“
Sausainiai su šokolado gabaliukais
Vanilės skonio sausainiai kūdikiams
Džiunglių lazdelės (nesaldūs)
Sausainiai vaikams „Gyvulėliai“

Su spelta ir pilno grūdo
Meškio kokosiniai sausainiai su sviestu
Tigro kakaviniai sausainiai su sviestu
Smaugliuko riestainiai (nesaldūs)
Traškūs vafliukai su sezamais ir medumi

Avižiniai
Pilno grūdo avižiniai sausainiai (nesaldūs, supakuoti porcijomis)
Avižiniai sausainiai su uogomis
Avižiniai sausainiai su razinomis arba su sirupu (be glitimo, supakuoti porcijomis)
Avižinės širdelės su obuoliais
arba su šokoladu (mano dukra labai mėgsta šias širdeles, nors ir kitų neatsisako, bet, matyt, estetika nugali; be glitimo, supakuoti porcijomis)

Be glitimo
Sausainiai „Dinozaurai“ (su nedaug cukraus)
Vaniliniai sausainiai prie arbatos ir kavos
Avižų ir mėlynių sausainiai