Guoda Azguridienė. Ekonomikos analitikė, sveikos gyvensenos tyrinėtoja

Vienas receptas pasiaiškinimui

“Apie kavą ir sveikatą” niekas nekomentuoja. Gal ir nekeista – ką čia komentuoti? Kava savo, o sveikata savo keliais, svarbu, kad į priešingas puses netemptų.

Noriu parašyti vieną receptą, kurį gaminau, kai filmavo laidą “Stilius” (rodė šį šeštadienį). Receptas visai paprastas, bet laidoje atrodė keistokai, mat į reportažą (matyt) netilpo paaiškinimas, kodėl aš jį gaminu. O šiek tiek intriguoja, nes tą daržovę – kininį arba Pekino kopūstą (arba salotą), paprastai valgome žalią. Tikriausiai visi suprantam apie ką kalbu – didelę, nebrangią daržovę dideliais baltai-žaliais lapais. Man ji žalia nėra skani, nors pagal maistines vertes naudinga (kaip, beje, dauguma daržovių lapkočių ir lapų, įskaitant atrodytų nevalgomus: markų, burokėlių, garstyčių ir t.t.). Aš į salotas sudedu žaliąją dalį, o baltosios dalies lieka neproporcingai. Tai iš jos gaminu troškinį. Dar patogu ir dėl to, kad šią daržovę galima palaikyti ilgiau šaldytuve ir panaudoti, kai specialiai nieko nusipirkę neturim.

Taigi ir “Stiliaus” laidoje rodė, kaip aš pjaustau baltąją kininio kopūsto dalį ir dedu į keptuvę su geltonu skysčiu. Galima įtart, tas geltonas skystis yra riebaluose (ten buvo kokoso aliejus) pakaitinti prieskoniai. Čia jų dėti reikėtų sočiai: pjaustytos imbiero šaknies, kuminų, kmynų, pankolio sėklų, ciberžolės, juodųjų pipirų, kalendros. Gal ir čiliuko. Pati daržovė neturi išraiškingo skonio, tad prieskonių dedu daug. Tada suverčiu supjaustytą kopūstą ir patroškinu trumpai. Dar pridedu kokių riešutų (pvz., graikinių) arba sėklų (pvz., moliūgų) arba džiovintų pomidoriukų, druskos. Pateikiu jį prie grūdinių ar ankštinių patiekalų kaip stipraus skonio priedą. Šis patiekalas yra visiška improvizacija, bet itin neįpareigojanti.

Pridedu nuorodą į laidos “Stilius” įrašą LRT televizijos svetainėje (interviu nuo 14:16 minutės).

Previous

Apie kavą ir sveikatą

Next

Apie „žaliosios“ kosmetikos reiškinį Europoje: turinį, ženklinimą, sertifikavimą ir rinkodarą

2 Comments

  1. Rita

    Ačiū už receptą. Man irgi nesinori tos baltos kininio kopūsto dalies dėti į salotas. Tokie likučiai paprastai prastovi šaldytuve nemažai laiko, kol nebegraužia sąžinė tiesiog išmesti. Dabar žinosiu, ką su ja veikti 🙂

  2. Inga

    Dekoju uz recepta, nes kaip tik ziurejau “Stiliu” ir kilo klausimas, kaip jus taip skaniai ir idomiai troskinat Pekino kopusta. Taip norejosi suzinoti ir pabandyti. Jusu issakytos mintys sukele susidomejima. Dar karta dekoju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén