Žiema visgi atėjo. O jau atrodė, kad skinsim pomidorus iki Kalėdų.

Žiema yra arbatų metas. Visų pirma dėl to, kad arbata padeda sušilti. Tačiau ne tik. „Prie arbatos“ gali sutilpti daug bendravimo, kuriam orams atšalus ir sumažėjus šviesos, progų ir poreikio padaugėja. Bendravimas prie arbatos yra geroji tamsiojo periodo pusė.

Kai kurios arbatos yra ypač sezoninės – tai visų pirma prieskoninės, chai tipo, su imbieru, cinamonu, obuoliais, šaltalankiais. Kitos arbatos geriamos visus metus, nepriklausomai nuo oro sąlygų ir kasdienės rutinos. Kaip kad kavos fanai žiemą-vasarą geria kavą, taip žaliosios arbatos mylėtojai žiemą vasarą geria žalią arbatą arba matchą. Būtent apie ją noriu pakalbėti. Nes, pirma, daugeliui ji tebėra egzotika. Antra, susidaręs įspūdis, kad ją sunku paruošti, kas yra nebūtinai tiesa. Ir trečia, matcha puikiai tinka su sezoniniais pagardinimais – tuo pačiu cinamonu, imbieru ar kardamonu.

Matcha yra gėrimas iš suplaktų žaliosios arbatos lapelių, kurie yra ne tik susmulkinti į miltelius. Iš tikros matchos lapelių yra pašalintos jų gyslelės, susmulkinta tik minkštoji žalioji dalis. Lapeliai malami lėtai, kad nežūtų vertingosios medžiagos. Pavyzdžiui, japonų gamintojo KEIKO „Matcha Premium“ malama akmeniniais malūnėliais, kurie sumala tik 30 g miltelių per valandą. Kuo lėčiau malama matcha, tuo geresnės kokybės produktas gaunamas. Kuo šviežesnę ją suvartojame, tuo daugiau gauname naudos. Su matcha reikia elgtis, kaip su šviežiu produktu. Pradarytą pakelį labai gerai užsandarinti ir laikyti šaldymo kameroje.

Tiesiog sumalus žaliosios arbatos lapelius (nepašalinus gyslelių) gausis arbatos milteliai, kuriuos galima naudoti kulinarijai arba taip pat suplakti į gėrimą, tačiau skonis jų bus kitoks, su papildomu kartumu, ne toks skaidrus ir aiškus, kaip matchos.

Matcha gali būti japoniška, kinietiška, korėjietiška. Visų jų skonis skiriasi, nes skiriasi ir arbatmedžių auginimo būdas, ir lapelių paruošimas. Nors Kinija yra arbatos tėvynė, būtent japonai išpuoselėjo matcha gėrimo kultūrą – juk garsiųjų japoniškų arbatos ceremonijų metu ruošiama būtent matcha, o ne užpilamoji arbata.

KEIKO matcha žaliosios arbatos miltelių gaminimas su akmeninias malūnėliais.

Kaip matchą paruošti?

Virintas vanduo bus kiek minkštesnis, todėl užvirinkite vandenį ir atvėsinkite jį iki 80ºC. Sekti temperatūrą svarbu tiksliai, todėl geriausia naudoti termometrą. Jei vanduo neužverdamas, patogu turėti virdulį su temperatūros nustatymu. Įpilkite vandens į dubenėlį, kad jį sušildytumėte. Tuomet išpilkite vandenį, kad liktų koks arbatinis šaukštelis. Suberkite miltelius į vandenį ir specialiai tam skirta bambukine šluotele sumaišykite į košelę, kad neliktų gumulėlių. Tada pripilkite daugiau vandens ir su šluotele išplakite, kol paviršius suputos. Vienam puodeliui gėrimo reikia maždaug vieno gramo miltelių. Labai patogu dozuoti specialiu bambukiniu matcha šaukšteliu, bet galima ir paprastu arbatiniu. Miltelių kiekis priklauso nuo geriančiojo skonio – lygiai kaip kavą ruošdami naudojame skirtingą kavos ir vandens proporciją. Plakimui geriausias yra specialus matcha dubenėlis su kiek pasvirusiais į vidų kraštais. Bet galima parinkti ir įprastinį keramikinį dubenėlį. Dydis reikalingas toks, kad vanduo užpildytų ne daugiau trečdalio.

Taip gaminama klasikinė matcha. Nėra sunku ją pagaminti, tačiau reikia šiek tiek įgusti, kad gėrimas lygiai susiplaktų (neliktų gumuliukų, atsirastų puta). Tokia matchos forma labiausiai atskleidžia šio gėrimo skonį ir efektą. Kaip ir visi gryni dalykai, ji patinka ne visiems. Kai kam tas skonis atrodo per intensyvus arba kartokas. Tuomet galime pasigaminti matcha latte. Lygiai kaip kavos kultūroje – vieni mėgsta espesso, kiti juodą kavą, o kiti įvairias latte ar cappuccino. Matcha latte patogu gaminti elektriniu pieno plaktuvu. Įpilame pieno, tuomet įberiame matcha miltelių. Galima pridėti kardamono ar cinamono ir gauti matcha chai versiją pagal savo skonį.

Kokį pieną pilti, jei karvės pieno nevartojate? Po daugelio bandymų esame priėję išvadą, kad geriausiai tinka nesaldintas avižų pienas. Jis turi ir reikiamo riebumo, ir tirštumo, bet nėra nei per saldu, nei pramuša savo skoniu matcha skonį. Riešutų (kokosų, migdolų) pienai suteikia savo skonį, ryžių pienas, net nesaldintas, per saldus.

Kodėl matcha naudinga? Visų pirma, joje gausu antioksidantų. Skirtingai nuo užplikomų arbatos lapelių, kai gaunamos tik vandenyje tirpstančios medžiagos, geriant matchą, jos sunaudojamos visos. Apie matchos naudą labiau mediciniškai galima paskaityti dr. Mercolos straipsnyje čia.

Tai skanus gėrimas, kuris suteikia žvalumo ir proto aiškumo. Būtent dėl proto aiškumo jis buvo gerbiamas anksčiau. Dabar matcha giriama labiausiai dėl ypatingai stipraus antioksidacinio poveikio. Tačiau matchą gerti yra ir tiesiog skanu. Ypač kai gali improvizuoti ir pasidaryti iš jos savo mėgstamus variantus.