Kad ir kaip būna smagu laukti Kūčių vakarienės, ruošti tradicinius šeimos patiekalus ir ieškoti naujų receptų, visgi aktualiausias klausimas lieka praktinis – kaip nepersivalgyti?

Aš pati nelabai dėl to pergyvenu. Ne dėl to, kad būčiau ypatingai disciplinuota ar turėčiau itin gerą virškinimą. Labiausia dėl to, kad per daug metų stebėjimų ir patyrimų, susidėliojau esminius dalykus. Pasidalinsiu keliais praktiniais patarimais, gal kam praversSvarbiausias. Neužgerinėti maisto kisieliumi. Net mažiausiais kiekiais. Kisielių geriausia išgerti atskirai nuo maisto, galima su kūčiukais.

1. Nevalgyti prie kiekvieno patiekalo duonos. Jei nebūtina, tai ir neimti.

2. Prisiminti, kad tarp Kūčių patiekalų dauguma yra sunkiai virškinami. Nes šalti, koncentruoti ir neįprastais deriniais sumaišyti. Tai, kad nėra mėsos, nereiškia, kad patiekalas lengvai virškinamas. Grybai, ankštiniai, grūdai (kūčia), kisielius, riešutai, sėklos – visi reikalauja nemenko organizmo darbo. Taigi saikas svarbu.

3. Jei žmonės naudoja pieno produktus maistui ar gėrimams gaminti, reikia turėti omenyje, kad jie stipriai sunkins virškinimą – ypač kava su pienu, grietinėle, mišrainė su grietine, majonezu, jogurtu.

4. Tai, kad produktas veganiškas ar namie pagamintas, automatiškai nepadaro jo lengvu. Taigi majonezas iš pupelių, paštetas iš pupuolių, gali būti skanūs, įdomūs ir tinkami, tačiau tai rimti patiekalai, ne lengvi priedai.

5. Žalios daržovės lengvina patiekalus, tačiau per Kūčias jų neįprasta valgyti, nes labai ne sezonas. O kas nėra sezoniška, nebus ir lengvai suvirškinama. Taigi žalių daržovių – saikingai.

6. Jei neturite savų raugintų kopūstų, turėkit omenyje, kad jie gali būti pagreitintai rauginti (su actu). To gali pakakti virškinimui sutrikdyti. Geriau būti iš anksto atskirai kopūstus „išsibandžius“.

7. Virškinti padeda prieskoniai: pankoliai, kmynai, pipirai, imbieras. Galima suvalgyti žalio imbiero griežinėlį su druska ir citrina, pakramtyti pankolio sėklų. Išsivirti pelynų, pankolių ar ramunėlių arbatos.

Tegu virškinimo nesklandumai negadina švenčių!