Sintetinių plaukų priežiūros priemonių, kaip ir visos įprastinės kosmetikos, bazinė žaliava yra naftos produktai. Natūralių ir ekologiškų: augaliniai aliejai, ekstraktai, molis, mineralai, dumbliai ir kitos natūralios (gamtinės) medžiagos. Natūraliuose ir ekologiškuose plaukų kondicionieriuose, kaip ir visoje natūralioje bei ekologiškoje kosmetikoje, nenaudojami sintetiniai kvapikliai, dažikliai ir konservantai. Taip pat nenaudojama jokia naftos chemija ir ypač įprastinėje kosmetikoje populiarūs mineraliniai aliejai.

Kondicionierius yra tarsi kremas odai – turi sudrėkinti ir pamaitinti plaukus, padėti jiems gintis nuo neigiamo aplinkos poveikio ir taršos, dažytiems plaukams – papildomai saugoti spalvą. Kai plaukai yra gavę pakankamai drėgmės ir maistingųjų medžiagų, jų žvyneliai gerai prigludę. Tuomet plaukai nesivelia, yra malonūs liesti ir blizgūs. Tačiau kaip ir odos atveju, to pasiekti nėra lengva, mat visų žmonių plaukai yra unikalūs ir kiekvienam reikia skirtingų medžiagų. Tai pati paprasčiausia priežastis dėl ko, rodos, kuo puikiausios sudėties kondicionierius gali netikti.

Įprastiniams kondicionieriams gaminti plačiai naudojama lengvai tvarkoma ir pigi medžiaga – įvairūs silikonai. Natūraliuose ir ekologiškuose kondicionieriuose ji nenaudojama, nes yra sintetinė medžiaga, kuri tik sukuria stiprumo vaizdą, o ilgainiui plauką susilpnina.

Silikonai – tai polimerai, kurie turi savybę apgaubti arba padengti sandaria plėvele. Tarsi lietpalčiu ar teflono sluoksniu. Taip apgaubtas plaukas atrodo lygus ir spindi. Silikonu padengtus plaukus labai lengva šukuoti, jie gražiai krenta ir spindi – nes jų paviršius idealiai lygus ir slidus. Tačiau po kurio laiko plaukai nusausėja ir nusilpsta, nes negauna maitinimo. Dauguma kosmetikoje naudojamų silikonų vandenyje netirpsta, taigi iš plaukų juos plaunant normaliais šampūnais nepasišalina, o sudaro tirštas apnašas prie plauko šaknų. Jas išplauti galima tik labai stipriais šampūnais, o jie dirgina ir sausina galvos odą. Tai yra pripažinta problema, kurią sukelia silikonai. Ir ji yra tipinė cheminės kosmetikos problema – geras greitas efektas, bet ilgainiui neišvengiamos problemos. Kai kurie kosmetologai atkreipia dėmesį, kad yra ir vandenyje tirpstančių silikonų, kurie nesudaro tokių apnašų ir jų nereikia kažkaip specialiai išplauti. Tačiau bet kuriuo atveju, jie trukdo normaliai plauko mitybai ir taip jį silpnina. Verta atkreipti dėmesį, kad EWG duomenų bazė SkinDeep, vertinanti kosmetikos ingredientų saugumą, nieko blogo apie silikonus nesako. Mat jie ir nėra toksiški. Jie tiesiog gadina plaukus.

Natūralūs kondicionieriai gaminami iš augalų aliejų bei ekstraktų, molio, jūros dumblių ir kitų medžiagų, kurios ne tik suteikia plaukams sveikumo įspūdį, o juos iš tiesų pamaitina ir sudrėkina. Jų efektas nėra momentinis, o priešingai – ilgalaikis, nes su kiekvienu tokio kondicionieriaus panaudojimu gaunama nauja naudingų medžiagų porcija.

Reikia turėti omenyje, kad šampūno svarbiausias darbas yra išplauti nešvarumus ir tuo pačiu plaukų per daug nenusausinti. Kondicionieriaus darbas yra pagerinti plaukų būklę: drėkinti, maitinti, regeneruoti, balansuoti riebalų išsiskyrimą, švelninti, purinti ir kitaip kondicionuoti.

Šampūnu labiausiai plauname galvos odą ir plaukų dalį prie šaknų. Kondicionieriumi priešingai – daugiausia jo tepame ant plaukų galiukų. Jei galvos oda riebi, ant jos kondicionieriaus visai netepame. Jei sausa – tepame ir ant odos. Nepamirškime leisti užteptam kondicionieriui pabūti kelias minutes – reikalingas laikas, kad jame esančios naudingosios medžiagos atliktų savo darbą. Kai kuriuos turtingos sudėties kondicionierius galima naudoti, kaip plaukų kaukes – užtepti prieš plaunant galvą, palaikyti 10–15 min. ir tada normaliai išplauti galvą su šampūnu ir kondicionieriumi. Tai ypač aktualu nuvargintiems, silpniems, lūžinėjantiems plaukams, taip pat plaukams žmonių, kurie plaukioja baseinuose, maudosi sūriame vandenyje, būna nepridengtais plaukais ant saulės.

Save

Save