Guoda Azguridienė. Ekonomikos analitikė, sveikos gyvensenos tyrinėtoja

Plaukų dažų ABC

Kaip žadėjau, rašau apie plaukų dažus. Tai iš esmės techninis straipsnis, nes į klausimą, dažyti plaukus ar nedažyti – atsakyti nesiimčiau. Per daug plaukų išvaizda turi įtakos mūsų induvidualiam grožio supratimui, o šis – mūsų savijautai.

Kadangi plaukų dažai yra vienas agresyviausių kosmetikos produktų, o nemažos dalies moterų sprendimas juos dažyti vis viena jau yra padarytas, pravartu gerai žinoti plaukų dažų tipus ir jų pliusus bei minusus. (Beje, aš plaukus taip pat dažau, nes žili. Nebūtų žili – nedažyčiau. Kai jau nuspręsiu būti balta, nebedažysiu).

Juolab, kad tais atvejais, kai plaukus labiausiai reikėtų tausoti – kai jie silpni, reti, žili – dažniausiai juos labiausiai norisi ir pagražinti. Taigi imamės dažyti. Todėl tausojimas dažant yra labai aktualu.

Nuotrauka iš https://wall.alphacoders.com

Nuotrauka iš https://wall.alphacoders.com

Plaukų dažai būna dviejų pagrindinių tipų: natūralūs ir su cheminėmis medžiagomis – permanentiniai. Natūralūs yra gaminami iš augalų, visų pirma chna – tai sena tradicija, ypač išpuoselėta Indijoje. Šie dažai dengia plauką iš išorės ir palaipsniui nusiplauna.

Permanentiniai (ilgalaikiai) plaukų dažai dažo plauką iš vidaus – plaukų žvyneliai atidaromi, dažai papuola į vidų ir nenusiplauna plaunant galvą. Plaukai atauga nauji, nedažyti.

Natūralūs plaukų dažai plaukams nei kiek nekenkia, netgi yra naudingi. Kadangi gaminami iš augalų, gali būti ir ekologiški. Tačiau jie paprastai nenudažo žilų plaukų arba juos tik iš dalies padengia. Natūralūs plaukų dažai gali nudažyti ne ta spalva, kuria planuota, ir nežilus plaukus. Alergijos chna pasitaiko ne taip jau retai, nors sunku pasakyti, ar dėl paties augalo, ar dėl chemikalų (pesticidų), kuriais augalai apdorojami. Reikia vengti pirkti pigius augalinius dažus, kadangi dažnai jie būna užteršti sunkiaisiais metalais ar mikroorganizmais (chna – skanus augalas). Geros kokybės augaliniai dažai yra geras pasirinkimas ne žilų plaukų turėtojoms.

O ką daryti žiloms, arba toms, kurių augaliniai dažai nedažo ta spalva, kurios norisi? Čia atsiranda galimybė pasinaudoti „žaliosios chemijos“ pasiekimais – tausojančiais permanentiniais plaukų dažais. Tai tokie permanentiniai dažai, kuriuose rizikingų chemikalų sumažinta iki minimumo. Tikslaus apibrėžimo nėra, nes skirtingi dažų gamintojai naudoja skirtingas medžiagas, tačiau visų pirma turimas omenyje amoniakas. Amoniakas yra itin agresyvi medžiaga, naudojama tradiciniuose permanentiniuose plaukų dažuose atidaryti plauko žvyneliams. Po atidarymo amoniaku jie patys sandariai neužsidaro, o dalis ir sulūžta, dėl ko plaukas stipriai pažeidžiamas.

Taigi tausojantys plaukų dažai tikrai turėtų būti be amoniako. Taip pat norėtųsi, kad jie būtų be visų kitų cheminių mdžiagų, kurias technologiškai įmanoma pakeisti, kaip antai rezorcinolio, parabenų. Taip pat DEA, MEA, dirbtinių kvapų, silikonų, mineralinių aliejų, parafinų, sunkiųjų metalų likučių, SLS ir kitų sulfatų. Kodėl tai svarbu? Pirma, dažant plaukai ir galvos oda ir taip patiria stresą, mažiausiai ko jiems reikia, tai papildomo streso iš konservantų, kvapiklų ar pridedamajame kondicionieriuje esančių silikonų, šampūno sulfatų ir pan. Be to, svabu žinoti, kad kiekvienas papildomas alergenas stipriai didina alergijos riziką. Taigi, geri tausojantys plaukų dažai bus be visų mano paminėtų ir dar nepaminėtų cheminių medžiagų, pagaminti iš aukščiausios kokybės ir švaros (tas cheminėms medžiagoms yra labai svarbu) ingredientų.

Be kokių agresyvių cheminių medžiagų šiandieniniai permanentiniai plaukų dažai neapsieina? Tai visų pirma peroksidas. Jo pavadinimą nesunku atskirti ryškiklio sudėtyje ir pagal tai matyti, ar plaukų dažai permanentiniai ar ne. Antroji medžiaga dažiklyje – PPD p-phenylenediamine  arba toluene-2,5-diamine sulfate. PPD yra stipresnis, bet jo galima dėti mažiau. Toluene-2,5-diamine sulfate silpnesnis, bet jo dedama daugiau. Pagal ES reglamentus abu traktuojami vienodai ir privalomi vienodi įspėjimai dėl alergijų. Todėl pasigyrimas, kad „Be PPD“ yra tik reklaminis triukas – pažiūrėkite sudėtyje, tikrai bus toluene-2,5-diamine sulfate. (Nebent dažai nėra permanentiniai ir žilų nenudažo).

hair-color-dye-628x363-TS-152968195

Tačiau ir čia yra kur padaryti geriau. Peroksido paprastai į visas spalvas dedamas vienodas kiekis, nors tamsesnėms spalvoms pasiekti jo reikalinga gerokai mažiau. Kai kurie gamintojai deda minimalų būtiną kiekį peroksido. Technologiškai tai yra papildomas darbas, kuris užima daugiau laiko ir kelia produkto savikainą. Tačiau mūsų plaukams tai, be abejo, į naudą.

Galų gale rezultatą nulemia ir kitos medžiagos, kurios yra dažuose, ne tik tos, kurių kiekį mes norime minimizuoti. Nuo jų ir nuo gamintojų gebėjimų priklauso ir grožio efektas – spalvos vaiskumas, jos išsilaikymas, žvilgesys, bet ir tausojimo efektas – ar nedirgina odos, nesausina plaukų, neerzina kvapas.

Skirtingi dažų gamintojai naudoja skirtingą dažiklio pagrindą – vieni vandenį, kiti augalų baltymus arba ekstraktus. Taip pat deda skirtingus veikliuosius augalus į formulę, kurie sukuria skirtingą efektą. Pavyzdžiui, augalų baltymai apsaugo galvos odą dažymo metu, todėl daug rečiau pasitaiko sudirgimų. Taip pat saugo plaukus nuo lūžinėjimo. Augalai antioksidantai veikia kaip apsauga nuo laisvųjų radikalų. Kiti natūralūs bei ekologiški aliejai ir ekstraktai drėkina, maitina, suteikia žvilgesio.

Kaip atskirti, kurie dažai yra kurie? Klausimas nėra trivialus, todėl, kad natūraliais pasivadinti gali kas tik nori. Ir Lietuvoje tai populiaru. Bet atskirti paprasta: jei teigiama, kad pilnai nudažo žilus, dažai nėra natūralūs! Pasitikrinimui užmeskite akį į ryškiklio sudėtį: jei ten yra peroksido, reiškia dažai nėra natūralūs. Ant permanentinių plaukų dažų pakuotės privalo būti įspėjimai dėl alergijų tos šalies kalba. Deja, ne visi gamintojai bei platintojai jo laikosi. Taigi gali tekti paieškoti tų įspėjimų ant originalios pakuotės kitomis kalbomis.

Kiek sunkiau yra išsirinkti labiausiai tausojančius plaukų dažus. Visų pirma žiūrėkite, kad juose nebūtų amoniako. O po to ir daugiau kenksmingų cheminių medžiagų. Bet skaitykite ne tik šūkius, o ir sudėtį (INCI). Visos kosmetikos atveju lengva supainioti teiginį „natūrali (ekologiška) kosmetika“ su teiginiu „kosmetika su natūraliais (ekologiškais) ingredientais“. Skamba panašiai, o turinys visai nepanašus. Kai kurie plaukų dažų gamintojai sudėtyje pažymi natūralius bei ekologiškus ingredientus. Tai labai palengvina suprasti.

Gali kilti klausimas, ar verta gilintis renkantis tausojančius plaukų dažus, juolab kad ir šviesina jie tik per du tonus. Manau, kad tikrai verta. Pirma, dėl to, kad tausojantys permanentiniai plaukų dažai efektyvumu nenusileidžia įprastiems cheminiams (spalvų pasirinkimas, spalvos vaiskumas, žilų padengimas). Pats dažymo procesas daug malonesnis. Labiausiai jaučiamas efektas – bendra plaukų būklė ir ir išvaizda: plaukai stipresni, švelnesni, blizgesni ir oda nesudirginta.

„Livinn – sveiki produktai“ jau 5 metus prekiauja NATURTINT® tausojančiais ilgalaikiais plaukų dažais be amoniako, su ekologiškais augaliniais ingredientais.

Previous

Žaliasis smegenų plovimas. I dalis

Next

Žaliasis smegenų plovimas. II dalis

10 Comments

  1. jūratė

    Naudoju NATURTINT nuo pačios jų atsiradimo pradžios. Nekeisčiau į jokius kitus.

  2. Evelina

    O jeigu plaukai yra dazyti zolemis (henna), ar galima pradeti dazyti su Naturtint? Daugeja zilu plauku ir zoliniai jau nebepadengia, daug plauku lieka geltonu. Ar perejus prie Naturtint nebus baisiu reakciju, pvz pazaliavimo?

  3. Guoda

    Po chna dažų galima dažyti tada, kai jie nusiplauna. Nes permanentiniai dažai dažo iš vidaus, o chna iš išorės. Taigi spalvų efektai gali būti keisti. Bet kai chna nusiplauna, dažyti Naturtint galima drąsiai.

  4. Vilija Rubart

    Mėgstu Naturtint plaukų dažus ir dabar susidėjau cheminį ir noriu vel dažyti siais dažais. Kiek ilgai reiketu laikyti po cheminio plaukų susukavimo?

  5. Guoda

    Sveiki, gamintojas instrukcijoje rekomenduoja tokiu atveju palaukti dvi savaites.

  6. Kristina

    Sveiki , nusidažiau plaukus su Naturint , nepataikiau su atspalviu , gavosi per tamsus . Jei dabar dažyčiau su chna ? Ar pavyktų nugesinti tamsumą … Taip nesinori eiti į kirpyklą nuiminėt spalvą .

  7. Guoda

    Su chna neturėtų nusidažyti. Nuiminėti spalvą labai jau drastiška, ypač kai dažėt su tausojančiais.
    Paprastai spalva pati prisigesina po pirmo plovimo – ne tai, kad nusiplauna, bet aštrumas sumažėja. Aš tai tikrai palaukčiau kelių plovimų, o tada jei vis dar gyventi trukdo, dažyčiau su to paties Naturtint šviesesne spalva, pvz, sruogas (kad visos galvos nereikėtų). Šiaip tai spalvų pasirinkimas kiekvieniems dažams yra pradžioje nelengvas darbas, ne veltui sruogos testas rekomenduojamas.

  8. Diana

    Sveiki. Kosmetikos DNR tinklalapyje labai prastas atsiliepimas apie šiuos dažus. Dažausi jais ne vienus metus, ir truputį sunerimau. Ką manote apie tą atsiliepimą? Ačiū.

  9. Anonymous

    Sveiki. Mano straipsnyje yra paminėtos dvi agresyvios medžiagos, be kurių jokie permanentiniai plaukų dažai neapsieina: vandenilio peroksidas ir PPD p-phenylenediamine (arba toluene-2,5-diamine sulfate). Jas naudoja visi permanentinių plaukų gamintojai. Taigi bet kokie permanentiniai plaukų dažai GALI sudirginti ir per ilgą laiką nuvarginti plaukus. Permanentiniai plaukų dažai, kaip ir blakstienų tušas bei nagų lakas be chemikalų neapsieina.
    Naturtint kitų iš potencialiai kenksmingų medžiagų (amoniako, parabenų, kitų konservantų, sulfatų, dirbtinių kvapų) nenaudoja, taip kad tikimybė sudirginti yra viena iš mažiausių. Poveikis taip pat priklauso nuo pačios formulės: aliejų, bazės, proporcijų, ingredientų kokybės ir panašių dalykių, kurių iš sudėties nesimato. Taip pat žmogus gali būti alergiškas kažkokiam iš esmės nekaltam ingredientui būtent to gamintojo formulėje.
    Kosmetikos DNR tinklalapio turinį man komentuoti būtų neeteiška.

  10. Kri

    Herbatint manau vieni is svelnesniu dazu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén