Guoda Azguridienė. Ekonomikos analitikė, sveikos gyvensenos tyrinėtoja

Rankų darbo ir jautriai odai

Tokia kosmetika yra Odylique. Pažiūrėti, kaip tai vyksta, važiavau sausio viduryje į Anglijos kaimą. Žinoma, ir susitikti su pačia kosmetikos kūrėja Margaret Weeds. Margaret Lietuvoje nėra buvusi, pas mus atvažiuoja jos dukra Abi, kuri tvarko pardavimus ir marketingą. Su Margaret norėjau pakalbėti apie jautrią odą, alergijas ir kitus subtilius dalykus, kurie e-ryšio priemonėmis sunkiai apkalbami.

Margaret_Weeds_Odylique

“Odylique” ekologiškos kosmetikos kūrėja Margaret Weeds

Poniai Margaret 72 metai – ji ne tik gamina kosmetikos produktų formules, bet ir pati užsakinėja sudedamąsias dalis ir tvarko visą baisųjį popierizmą su sertifikuotojais. Jos oda atrodo puikiai, nors nuo jaunystės turi egzemą – net neįtarčiau. Tiesa, dar apžiūrėjome jų gamybos patalpas – production facility, kaip jie vadina. Gamyba tikrai rankų. Kiekvieną užpildytą buteliuką sveria svarstyklėmis. Etiketes klijuoja rankomis. Jokių konvejerių, tik žmonės. Taip, nespėja, bet tapti automatizuotu fabriku neplanuoja – ne tokia misija. Kadangi naudoja pačius švelniausius, Soil Association ekologiškos kosmetikos leidžiamus konservantus, kiekvieną kosmetikos partiją laiko tris savaites, o tada patikrina, ar neatsirado bakterijų ar grybelių.

Kalbėjomės apie odos alergijas ir sudirgimus, kodėl jie atsiranda ir kaip elgtis. Margaret visgi ne tik kosmetikos kūrėja, bet ir natūropatė, masažistė, aromaterapijos specialistė, ilgus metus tiesiogiai dirbusi su probleminės odos pacientais. Taigi apie tai.

Kad ir kaip skambėtų nemaloniai, sudirginti ar sualergizuoti gali nuo bet ko. Ne tik nuo konkrečios kosmetikoje esančios medžiagos, bet ir nuo jų derinių su išorinėmis medžiagomis. Dėl to nenuostabu, kad žmogus naudojo produktą ir buvo gerai, bet vieną dieną negerai. Tai gali atsitikti dėl gamintojo pakeistos formulės, bet nebūtinai. Gali ir dėl kitos prieš tai naudotos kosmetikos; dėl miltelių, kuriais skalbta patalynė; dėl temperatūrinio kontrasto, streso, menstruacijų ciklo dienos ir t.t., ir t.t.

Odulique_Ultra_Rich Image2

“Odylique” ekologiška kosmetika gaminama rankomis

Todėl nereikia panikuoti ir mėtyti kosmetikos, jei ji iš principo nerizikingos sudėties. Nerizikingos sudėties – tai sertifikuota ekologiška kosmetika, pagaminta vengiant labiausiai alergizuojančių ingredientų (Odylique linija gaminama be sojų, pieno, kviečių, kai kurių riešutų aliejų, net jei jie ekologiški). Išbėrus protinga būtų palaukti, kol reakcija praeis ir pabandyti dar kartą. Jei ir vėl netinka, galima į šalį padėti ilgesniam laikui, bet jau atkreipti dėmesį į ingredientų sąrašą – gal tikrai kažkas konkretaus alergizuoja. Beje, maistui galioja tas pats.

Taip pat nereikia pulti gydyti sudirgintos vietos medicininiais tepalais, ypač hormoniniais, nes jie slopina simptomus. Nustojus naudoti, simptomai išlįs su dviguba jėga. Reikėtų pamėginti raminti (aišku, ne visą plotą iš karto) – alavijais, levandų hidrolatu, Odilyque kremu probleminei odai (Repair lotion) ir pan. Pakeisti rūbus, nes gali būti audinys kaltas arba dažai.

Svarbu suprasti, kad odos reakcija, net ir labai mus nustebinusi, nėra liga. Ji yra ženklas, kad organizmui kažkas nepatiko arba jis tiesiog norėjo užsiblokuoti nuo naujų dirgiklių. Ir jų reikėtų kiek galima sumažinti.

Beje, Margaret gana skeptiškai žiūri ir į alergijų testus, ypač retesnių ingredientų. Pati važiavo pažiūrėti, kaip “aptinka” alergiją levandoms (nes negalėjo patikėti, kad tokia gali būti), į vieną garsiausių Anglijos mokslo įstaigų. Ir ji buvo teisi – ten levandų eterinio aliejaus pavyzdžiu naudojo eterinio aliejaus ir levandų kvapo mišinį… Aišku, kad daugybė žmonių alergiški kvapams – jų net sudėtys neskelbiamos (komercinė paslaptis). Ir levandų eterinis aliejus niekuo dėtas buvo. Tiesiog mokslo žmonės ir tradiciniai gydytojai vis dar retai tesupranta natūralius ir ypač ekologiškus produktus.

Beje, net jeigu testo pavyzdžiu būtų naudotas levandų eterinis aliejus, liktų didelė tikimybė, kad kalti pesticidai (jei aliejus ne ekologiškas), o ne pačios levandos. Tokių pavyzdžių jos praktikoje ne vienas, kai žmonės mano, kad yra alergiški kažkokiam natūraliam ingredientui, o iš tiesų jie alergiški jo auginimo ar perdirbimo metu atsiradusiems chemikalams. Suprantama, kad žmonės tiki, ką jiems pasako daktarai, apie alergijas taip pat. Taip ir turėtų būti. Tačiau turime žinoti, kad ir mokslininkų bei gydytojų nuomonės gali būti skirtingos ir kažkurie iš jų gali suklysti.

Margaret Weeds yra įsitikinusi, kad santykinai paprastos formulės, bet iš pačių geriausių ingredientų pagamintos kosmetikos priemonės, yra pakankamos bet kokio tipo odos priežiūrai ir kelia mažiausiai rizikos dėl mūsų dienos rykštės – alergijų bei sudirgimų.

Odylique kremas vs iprastas

Kuo ekologiškas kremas skiriasi nuo įprastinio, masinės gamybos? “Odylique” pateikia vaizdingą atsakymą.

Previous

Kas yra miso?

Next

Įspūdžiai iš parodos Nurnberge “Biofach” ir “Vivaness” (2016)

5 Comments

  1. Anonymous

    Įdomi informacija. Paprastai ir aiškiai pateiktam, kas labiausiai man ir patinka. Palyginimas lentelėje – geras, ypač kai apie atskiras sudedamąsias dalis nelabai ką išsamiai žinai. Nepatingėjau net savo naudojamą kremą atsinešt ir pasižiūrėt.
    Ačiū.

  2. aldona

    Pradėjau plauti galvą Odylique šampūnu su arbatmedžiu, ir ką gi, jau pirmą kartą pajutau palengvėjimą,nes galvos oda paraudusi, sudirginta, taigi atsirado viltis, kad radau tinkamą šampūną, nes l.daug jų išbandžiau, ir iš vaistinės, labai rekomenduojamų dermatologų…

  3. Anonymous

    Kur įsigyti šių priemonių?

  4. Aris

    Įsigyti galima visose Livinn – sveiki produktai parduotuvėse arba internetinėje parduotuvėje http://www.livinn.lt

  5. Brigita

    Aldona, labai smagu girdėti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén