Kartais būna, kad nieko šviežio nenusiperki ir tenka gaminti iš atsargų. Būna, kad išeina skaniau nei suplanuotai gaminant. Vakar gaminau troškinį su mėtomis.
Reikės:
3 v.š. kynvos,
3 v.š. raudonųjų lęšių,
3. v.š. bulguro kruopų,
3 v.š. žaliųjų žirnelių (turėjau šaldytų),
saujelės anakardžio riešutų,
2 v.š. razinų,
kelių juostelių džiovintų mangų,
kokosų aliejaus,
prieskonių: ciberžolės, maltos kalendros, maltų juodųjų pipirų,
druskos,
šviežių mėtų.
Įkaitinam kokosų aliejų keptuvėje su storu dugnu, dedam prieskonius. Išmaišom, pakaitinam, tada dedam kynvą, bulguro kviečius ir lęšius. Pakepam maišydami. Tada užpilam verdančiu vandeniu, kad apsemtų dvigubai. Sumažinam ugnį, uždengiam keptuvę ir paliekam 15 min. troškintis.
Po kurio laiko reikėtų patikrinti, ar neprapuolė visas vanduo, jei taip – papildyti (tik ne šalto). Tada sudėti žirnelius, riešutus, razinas ir džiovintus vaisius (mangų juosteles smulkinau), dar patroškinti 5 min. Išjungus kaitinimą sudėti supjaustytus mėtų lapelius ir druską, išmaišyti. Uždengti, palikti susigulėti 10 min.
Valgyti su šviežiom arba raugintom daržovėm, užsipylus gero extra virgin alyvuogių aliejaus. Aš dar sau šlaksčiau citrinų sultimis.
Mintis kilo iš matyto kuskuso su abrikosais recepto. Kuskusas su abrikosais ir įvairiais prieskoniais (tarp jų ir mėtomis) tikrai gardus, bet man per saldus patiekalas. Ir maistine prasme labai jau akivaizdžiai angliavandeninis. Geresniam balansui ir mažesniam saldumui naudoju kynvą, lęšius ir riešutus. Mano recepte vietoj razinų abrikosai irgi tinka.
P.S. Salotos šį kartą tikrai per kuklios, kaip minėjau – iš atsargų.
Leave a Reply