Guoda Azguridienė. Ekonomikos analitikė, sveikos gyvensenos tyrinėtoja

10 paprastų Naujametinių pasižadėjimų

Sausio pirmoji pusė – naujametinių pasižadėjimų laikas. Puiki tema pašmaikštavimams, bet ir rimčiau pažvelgus turi prasmę. Nes juk nėra kada galvoti apie kažkokius savo gyvenimo patobulinimus, kai reikia skubiai gyventi!

Visi supranta, kad sausio pirmoji yra tik sugalvota riba, o ne koks tarpas metuose (o gerai būtų! Kiek pamenu, knygoje „Merė Popins“ skylė metuose buvo tarp dvyliktos valandos laikrodžio dūžių). Bet mums visai pravartu į ją žiūrėti, kaip realią ribą, nes kitaip ir nerasime laiko pagalvoti apie savo gyvenimo paprastuosius dalykus iš perspektyvos.

Pradėti sveikiau maitintis, pradėti sportuoti, mesti svorį ar kitaip save gražinti yra dažnos pasižadėjimų rūšys. Kadangi bent apie pusę šių temų rašau, ir aš pamąsčiau apie tokius pasižadėjimus. Kai kurie pasirodė labai jau specifiški ir gal tik man aktualūs, tai tokių neminėsiu. Kiti išėjo bendresni – gali ir kitiems praversti, juos čia ir surašiau. Pagrindiniai mano taikyti kriterijai: kad pasižadėjimai būtų prasmingi, bet įgyvendinami be didelių gyvenimo perversmų (nesakau, kad visada galime tų perversmų išvengti, bet aš ne apie juos). Mano 2018-ųjų 10-tukas:

1. Padidinti kasdien suvartojamų skaidulų kiekį, pageidautina, kad jose būtų ir Omega 3.
Šį reikalą jau pradėjau, darydama rytinius kokteilius su mirkytomis čija sėklomis, bet matau dar didžiules galimybes tobulinti derinius ir receptus.

2. Panaudoti ilgesnį laiką natūralaus vitamino C – paprastai renkuosi grynas acerolos sultis arba čiavanprašą (vienas smarkiai rūgštus, kitas saldokas), bet laikas nuo laiko pamirštu, tai reguliariu vartojimu nepavadinčiau.

3. Visada turėti kelių rūšių raugintų daržovių ir laiku jų „pakišti“ namiškiams, ypač vaikams.

4. Kartą į savaitę užsidėti veido kaukę. Labai paprasta ir veiksminga, bet tik tada, kai tai padarai.

5. Kartą į mėnesį pasidaryti aliejinį galvos masažą ir plaukų kaukę. Aš naudoju migdolų arba kokosų aliejų. Vasarą labiau kokosų, žiemą – migdolų. Kai pasidarau, būnu sužavėta poveikiu ne tik plaukams, bet ir nuotaikai.

6. Po dušo išsitepti kūną aliejumi arba losjonu tvarkingai, o ne greitai greitai, kur papuola. Ypač kojas ir ypač jei nešiojamos sintetinės pėdkelnės.

7. Pagaminti virtuvėje ką nors su dukra ne tik per Kalėdas.

8. Pasiskirti savaitėje bent dvi dienas, kuomet nevalgomi jokie saldumynai.

9. Išmokti gaminti kokio nors naujo tipo kelis patiekalus (aš norėčiau thai arba japoniškus).

10. Prieš miegą ir savaitgaliais neskaityti darbinių žinučių. Ne visi gali dėl darbo, bet kurie gali, galimybe turėtų naudotis.

Surašyti pasižadėjimai gerai ne tik pasiryžimui ir vykdymui. Jie naudingi ir vertinimui – po metų, kai norėsis surašyti 2019-ųjų dešimtuką, beveik netyčia kompiuteryje surasime praeitų metų dešimtuką ir apsidžiaugsime, kad visi pasižadėjimai įvykdyti! Be didelių vargų ar ypatingų pastangų.

Previous

Apie metus ir maistus

Next

Natūralūs kvepalai. Kam ir kodėl?

8 Comments

  1. Anonymous

    Labai gyvenimiškas dešimtukas. Perskaičius ir aš pergalvojau savo kasdienos siekius, kurie dažniausiai daromi paskubom, atidėliojant.
    Man tik įdomus antras punktas apie natūralaus vitamino C vartojimą ilgesnį laiką. Jei kasdien vartoji žalių daržovių, geri kokteilių su uogom, vaisiais, valgai raugintų produktų ir pan. Ar to nepakankama užtikrinti gaunamą reikiamą natūralaus vitamino C kiekį?
    Kodėl toks tikslas tada?

  2. Guoda

    Vitaminas C dėl dviejų dalykų. Pirmas, kad ir kiek valgai daržovių ir vaisių žiemą, juose vitamino C yra gerokai mažiau. Nes jie: nesezoniniai (vežti, laikyti), šaldyti, konservuoti. Tik rauginti pilnaverčiai ir kokie savi obuoliai, bet kiek jų gali turėti? Bent jau mes žalių daržovių žiemą tiek nevalgom, kaip vasarą ir rudenį, nes asortimentas ir kokybė nebe ta. Ir savų nebeturiu.
    Antra priežastis – prevencija prieš virusus, nuovargį, tamsą. Bet tada reikia didesnių dozių ir ilgesnį laiką. Vienais metais labai atidžiai to laikėmės duodami dukrai Rabenhorst “skruostukų” (Rotbackchen) serijos sulčių (papildomai prie naminių natūralių obuolių sulčių, kurias ir taip geria). Buvo labai geras rezultatas.

  3. Violeta

    Nuostabu,galvojau apie tai,bet Jūs bakstelėjote kaip reikiant į minkštą vietą:).Būtinai šiandien po darbo pasirašysiu savo sau įsipareigojimą.
    Dėkoju.

  4. Audronė

    Tikrai reikia tokio dešimtuko, bet manau žmogui turi būti malonu tai daryti, nes jeigu tik per prievartą vien dėl to kad tai daro kiti,nebus gerai, aš kiekvieną rytą geriu vandenį su citrina, kiekvieną rytą sportuoju ir dar daug ką panašiai darau kaip ir Guoda, bet man tai yra gyvenimo būdas, ir aš laiminga kad taip gyvenu,todėl linkiu visiems pradėt nors nuo vieno kokio dalyko,jį prisipratint ir eiti pirmyn

  5. Virginija

    Man taip patinka Jūsų naujienos, žinutės, straipsniukai ir t.t.
    Ačiū Jums…

  6. Guoda

    “Bakstelėjimas” ir yra šio posto tikslas. Juk naudingų dalykų ir sugalvojame ir naudojame. Bet kiek jų pamirštame arba prisimename tik laikas nuo laiko! Mankštos ir šilto vandens ryte nerašiau, nes šių dalykų neužmirštu.
    Kita mintis buvo, kad nebūtinos įmantrios priemonės. Ir paprastais būdais galima pasiekti daug, jei siekiam. Linkiu visoms ir visiems pasiekimų kasdienybėje!

  7. Rytis

    Aš tai labai pajaučiau pagerėjusį imunitetą, kaip šaltuoju metu laiku pradėjau pats raugintis daržoves ir kasdieną jas vartoti. Visada turiu savų raugintų kopūstų, burokėlių, tuponambų. Ir dar labai padėjo, kai į rytinį procedūrų rinkinį įtraukiau nosies paraplovimą vandeniu (šaltas dušas ten jau buvo:) ). Tai kiek prisimenu paskutinį kartą peršalęs buvau 2009 metais, o nuo to laiko nei slogos, nei gerklės skausmo.
    Turbūt tą galima pakeisti ir brangiais užsenietiškais produktais, bet tas pats rezultatas (o gal ir dar geresnis) pasiekiamas ir naudojant vietinius produktus, bei viską papildant grūdinimosi procedūromis ir mankšta 🙂

  8. Guoda

    Dėl raugintų daržovių tikrai sutinku. Bet raugti reikia pačiam arba imti iš patikimo raugėjo.
    Dėl mankštos ir gryno oro taip pat sutinku – jei kurio nors dalyko trūksta, valgyk nevalgęs, vis viena trūks.
    Dėl nosies praplovimo mano patirtis nevienareikšmė. Aš ją praplovinėjau daug metų (kokį 10). Sloga, kaip reiškinys, dingo. Tačiau atsirado sinusitas. Anksčiau nebūdavo, o atsirado. Aišku, tie dalykai gali būti ir nesusiję, bet sinusitas tikrai bjaurus reikalas. Ir atrodo dariau viską teisingai – su druska, piltuvėliu. Į lauką iš karto negalima eiti, kai šalta. Dabar tą procedūrą naudoju tik kai sloga bando lįsti. Arba aliejumi tepu.
    Dėl brangių/pigių, sudėtingų/paprastų, naminių/pirktinių priemonių sutinku – pats brangumas ar prabangumas negarantuoja, kad priemonė konkrečiai jums tinkama (net jei visi ją giria), ar geresnė už kitas. Tačiau čia ne taip paprasta. Nes natūralų maistą bei kosmetiką šiandien pagaminti yra daug brangiau nei sintetinį ir masinį.
    O su užsieninėm ir vietinėm prekėm apskritai atskira kalba. Ir dėl klimato skirtumų, ir dėl mažos rinkos, ir dėl nebrandžios rinkos. Parašysiu apie tai atskirai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén