Vis rašau apie tai, kas sveika ir tvirtinu, kad tai būna ir skanu. Žinoma, būna ir neskanu, nes yra maisto gamintojų ir gaminimo būdų, kurie net geriausius produktus sugadina. Bet dabar būtent apie priešingą reiškinį – kai skonį žmonės sukuria.

Neaprašinėsiu savo mėgstamiausių skanėstų, tokių kaip „Centonze“ alyvuogių aliejus, juodieji ryžiai, „Bauck Hof“ biodinaminiai avižų dribsniai, „Altomayo“ kava, „Keiko“ žalioji ir „Lebensbaum“ Earl grey arbatos. Taip, žmonės prie jų stipriai prikiša nagus ir be jų žinių, darbo ir kantrybės jie tokie nebūtų. Bet čia noriu pakalbėti būtent apie išskirtinai vykusius receptus „Livinn – sveiki produktai“ asortimente.

Čempionas – ekologiškas „Bauck Hof“ pyrago ruošinys be glitimo Brownies. Taip, jame daug cukraus – bet mes ir nesiruošiame jo valgyti dažnai ir po daug. Pyragas tiek kupinas skonio, kad pakanka nedidelio gabalėlio. Jį itin lengva pasigaminti: greita ir paprasta, išeina visiems. Ir mėgsta jį visi – dar neteko sutikt nepamėgusio. Vaikai ypač – o su jais juk niekada nežinai. Valgytojai paprastai nepatiki, kad šis Brownies yra be kvietinių miltų. Taip, pyragas visų pirma skirtas glitimo netoleruojantiems. Bet didelė dalis jo mylėtojų apie tai net nežino, nes jiems neaktualu. Jie vertina jį dėl skanumo ir patogumo.

Mūsų įmonei šis gaminys, galima sakyti, yra kertinis akmuo. Mes už to akmens užkliuvome pačioje pirmoje ekologiškų produktų parodoje Niurnberge prieš 9 metus, kai nelabai dar ką suprasdami vaikštinėjome po sales įtempę akis ir ausis ir viską dėjomės į galvą. Mūsų direktorė Vilma ėjo pro „Bauck Hof“ stendą ir ją pavaišno Brownies gabalėliu. Vilma pagalvojo – nu jau ne, valgysiu mat aš dabar pyragą „iš pakelio“ (Vilma yra patyrusi pyragų kepėja). Bet iš mandagumo sutiko. Ir liko be amo. Taip mes atradome „Bauck Hof“ – biodinaminių grūdų, košių, dribsnių, pyragų gamintoją iš Vokietijos. O Brownius aš atrandu kiekvieną kartą, kai iškepu (dažnai nekepu).

Antras produktas visai nėra istorinis ir netgi gana jaunas. Tačiau labai netikėtas. Tai latviški žaliavalgiški sausainiai avižų ir kakavos bei avižų ir mėlynių. Saldinti, bet ne cukrumi, o agavų sirupu. Kiekvieną kartą skanaudama negaliu atsistebėti šių sausainių faktūra. Kai kandi, niekaip negali suprasti, ar tai sausainis (nes ir ne sausas), ar džiovintas vaisius, ar šokoladas (kakaviniu atveju). Faktūra nenusakomai įdomi ir maloni, skonis ypatingai sodrus. Nenuostabu, kad pakeliai tokie maži. Tikrai – vienas gabalėlis patenkina skanumo poreikį kaip gabalas pyrago. Aš nesu didelė žaliavalgiškų produktų gerbėja – dauguma jų yra tiesiog „valgomi“ (arba nevalgomi apskritai tiems, kurie nežaliavalgiauja). Nenuostabu – rinkoje tai naujas reiškinys, reikia sukurti visai naujas gamybos technologijas, norint „iškepti“ sausainius iki 45ºC temperatūros! Bet šie yra tikra išimtis. Labai tinka, kai norisi ko nors skanaus, o nesinori suvalgyti daug. Ir kas dar yra smagu, kad gamina juos mūsų kaimynai latviai.

Trečiasis yra ekologiškas „Green&Black“ juodasis šokoladas, su 85% kakavos. Neseniai viename tinklaraštyje teko skaityti apie geriausio ir sveikiausio šokolado rinkimus. Mano vertinimu, šis juodasis yra vienvaldis nugalėtojas. Man tenka ragauti labai daug ekologiško šokolado – parodose, degustacijose, iš tiekėjų pasiūlymų. Bet lygindama juodus šokoladus be priedų tarpusavyje, konkurentų kol kas neradau. Sudėtis taip pat nepriekaištinga (cukraus tik 13%), bet minkštas (riebokas). Juodo šokolado nemylėtojams jis tikrai gali būti per juodas. Tiesa, esame bandę to paties gamintojo kitų šokolado rūšių. Gerai, bet ne taip.

„Fruinergy” rehidratuotos ekologiškos spanguolės „Cranberry Comfort“. Jų skonis suskamba šiek tiek skirtingai, priklausomai nuo metų laiko. Būna, kad spanguolių norisi visais pavidalais, kokie jie gali būti. Prancūzų įmonė „Fruinergy” pagamino itin įdomias: mirkytas čiobrelių, meškauogių, kadagių ir acerolos ekstraktuose. Pagal sudėtį ir maistas, ir vaistas. Bet aš šį kartą ne apie tai – o apie skonį. Šalia intensyvaus spanguolių rūgštumo juntami žolelių ekstraktai, dėl jų skonio paletė prasiplečia ir tampa unikaliu patyrimu. Spanguolės yra

sudalintos porcijomis ir pridėta medinė šakutė. Labai patogu turėti keliaujant. Nes kelionėse lengvai nebent bandelių gali rasti, o norisi paprastai gaivaus.

Ir pabaigai dar veinas senas geras – „Ecor” ekologiški krekeriai su rozmarinais. Supakuoti po penkis atskiruose maišeliuose. Skanūs vieni, bet dar skanesni su kokiu nors minkštu sūriu ar užtepėle. Rozmarinai vos vos jaučiasi – o su jais taip ir turi būti, kitaip jie viską nustelbia. Gal kiek per trapūs, bet prie skonio nieko negaliu pridurti – tikras itališkas.