Prieš gerą savaitę buvau Grožio gurmanės organizuotame seminare apie gražius plaukus. Pati kalbėjau apie plaukų dažų ABC (bus sekančiame poste), nors daug daugiau turiu ką pasakyti apie šampūnų sudėtis ir sveiką maistą. Tačiau pukiai išėjo – turėjau progą paklausyti, ką mano įprastom temom kalba kiti. Ir, Eureka! Pagaliau išgirdau dvi mintis, kurios, mano nuomone, tiesiog tvyro ore, bet profesionalai (dermatologai ir kosmetologai) apie tai tyli it vandens į burną prisėmę.

nuostabus-plaukai-141

Kartu su seminaro pranešėjais ir organizatore

Pirmoji apie chemizuotų šampūnų įtaką plaukų grožiui. Dabar susidaro įspūdis, kad vieni (natūralistai) kalba apie sveikatą, o kiti (grožio specialistai ir įprastinės kosmetikos pardavėjai) kalba apie grožį. Tarsi sintetinių kosmetikos priemonių žala būtų kažkokia abstrakti (kažkieno) sveikatai ir vargšams jūros gyvūnams. Bet ne mūsų pačių grožiui, realiam laike ir netgi labai pastebima. Kaip antai plaukų slinkimas ir retėjimas, lūžinėjimas per visą ilgį, blizgesio praradimas ir bendras silpnumas.

Buvo didelis malonumas sėdėti ir klausyti, kaip kirpėja stilistė Vika Vaineikienė aiškina, kaip ilgainiui nuo nuolatinio streso, kurį sukelia aršūs putokliai šampūnuose (kaip antai SLES ir SLS), išsenka plaukų folikulai ir plaukai silpniau auga, tampa ne tokie stiprūs. Nuo estrogeniškai veikiančių parabenų moterims plaukai ima slinkti tame amžiuje, kaip anksčiau slinkdavo vyrams. Nuo silikonų, kurių kupini populiarūs kondicionieriai ir šampūnai, plaukai lūžinėja. Mat silikonai kaupiasi silpniausioje plauko vietoje ir galiausiai ties ja lūžta. Ir kad silikonams pilnai iš plaukų išplauti reikia net pusės metų. Jei tai daugeliui naujiena – o tikrai naujiena – kaip gali natūralios kosmetikos gamintojai ar pardavėjai išaiškinti klientėms, kad perėjus nuo cheminės prie natūralios kosmetikos vyksta valymosi procesas, kurio metu oda bei plaukai netgi visai ne puikiai atrodo. Kol išsivalo. Sakome, reikia turėti kantrybės. Bet kaip jos turėsi, jei netiki, kad ta cheminė kosmetika apskritai ką nors teršia? Juk grožis yra pirmiau visko.

Taip pat gydytoja dermatologė Gitana Šabūnienė išreiškė visą žaliojo smegenų plovimo esmę – kosmetikos priemonėse yra puikių veikliųjų medžiagų, bet jų bazė agresyvi. Tai kaip ją rekomenduoti gydymui nuo vienos ar kitos problemos (pvz., pleiskanų), jei kartu dirgina odą, sekina plaukus?

Ta dalis man labai patiko. Galėjau sėdėti su plakatu, kuriame parašyta – ne aš tai pasakiau, ta kuri vis apie sveikatą, ilgalaikį natūralų grožį, harmonįją ir balansą kalba. Kalbėjo žmonės, kurie nuolat dirba su klientais, pas juos atėjusiais greito efekto. Gal visgi pradėsime bent kartais susikalbėti?