Guoda Azguridienė. Ekonomikos analitikė, sveikos gyvensenos tyrinėtoja

Lietuviški patiekalai ir jų palengvinimas

Lietuviški patiekalai daugeliui įprasti ir mėgstami. Tačiau neretas jaučiam, kad ne po šienapjūtės ar bulviakasio – per sunkūs. Kai kuriuos jų galima visai neblogai palengvinti. Čia kelios idėjos:

1. Amžinoji bulvių košė
Palengvinti galime dviem būdais. Pirmas – prieš grūsdami nupilkime mažiau vandens nuo išvirusių bulvių ir proporcingai pripilkime mažiau pieno. Arba naudokime nesaldintus augalinius pienus, pvz., migdolų. Antras – pasidarykime gerą daržovių padažą ir į lėkštę dėkime pusę porcijos košės ir pusę troškintų daržovių. Skonis puikus, patiekalas lengvesnis ir vertingesnis. Beje, su makaronų patiekalais taip pat galima dėti daugiau daržovių ir mažiau makaronų.

Aš čia net neminėjau padažo su spirgais atvejo. Jis labiausiai sunkina bulvių košę. Pabandykim atsisakyti tiesiog spirgų, bet pakeisti juos daržovių padažu – ir skaniau, ir vertingiau.

Padažo pavyzdys: pakepinkime ant aliejaus (aš naudojau kepimui tinkamą saulėgrąžų) supjaustytą papriką, morką ir cukiniją. Žinoma, prieš tai įbėrus prieskonių: Provanso žolelių mišinio, maltų juodųjų ir kajeno pipirų. Truputį užpilkime vandens iš verdančio bulvių puodo, įdėkime smulkiai pjaustytų džiovintų pomidorų, druskos. Išjungus viryklę gausiai įpilkime sojų grietinėlės.

guodos_bulviu_kose_su_darzovemis

2. Nenugalimoji balta mišrainė
Palengvinti galime taip pat keliais būdais. Pirmas – tiesiog nedėkime kiaušinių. Patikėkit, skonis išlieka puikus. Antras būdas – pridėkime šiek tiek maltų juodųjų pipirų ir nesimboliškai žalumynų. Geriausiai tinka krapai arba petražolės. Spėju, tiktų ir kalendros lapeliai, kas mėgsta. Aš kartais dedu smulkiai pjaustytų saliero kotų arba cikorijų – bet čia tik tik kartumo mėgėjams. Be to, jie pakeičia konsistenciją – atsiranda traškių kąsnių.

Taigi išverdam keturias vidutines bulves ir dvi morkas, atvėsusias nulupam ir supjaustom smulkiais kubeliais. Taip pat supjaustom vieną raugintą agurką ir įdedam konservuotų žaliųjų žirnelių. Supjaustom 4-5 lapus romaninės salotos (tika ir kitos traškios), smulkiai sukapojam 4-5 krapų (galima ir petražolių, kam labiau patinka) šakeles.

Užpilam 2 v. š. švelniai skrudintų moliūgų sėklų aliejaus, 1 v. š. shoyu sojų padažo, liesesnės grietinės (aš, paprastai, renkuosi ekologišką). Įberiam druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Viską sumaišom. Beje, skrudintų moliūgų sėklų aliejaus pilu ir į kitus grietininius-jogurtinius užpilus, labai pagerina skonį.

guodos_balta_misraine_receptas

3. Kepami varškėtukai
Vietoje kvietinių miltų naudokime tapijokos miltus. Kvietiniais tik apvoliokim (nors manau, kad ir to galima būtų išvengti, kam aktualu be glitimo). Varškėtukai būna minkšti, purūs ir ne tokie sunkūs.

Suminkome tešlą iš 0,5 kg varškės, 3 v. š. tapijokos miltų, 1 kiaušinio, kepimo miltelių ant peilio galo. Formuojame nedidelius ir nestorus blynelius. Juos apvoliojame miltuose ir peilio briauna (ne ašmenimis) padarome “tinklelį” (mažiau kibs prie keptuvės), apkepame iš abiejų pusių keptuvėje su kokosų aliejumi. Iškeptus pagardiname klevų sirupu.

Dar vienas variantas – nuotraukoje kepti tik iš varškės, tapijokos miltų ir trupučio druskos, t.y. be kiaušinio ir kepimo miltelių.

guodos_varskeciaiSkanaus!

Previous

Įspūdžiai iš parodos Nurnberge “Biofach” ir “Vivaness” (2016)

Next

Projektas „Mėnuo be cukraus su Livinn“

6 Comments

  1. Anonymous

    Už šiuos pasiūlymus, tai labai ačiū. Vaikai mėgo varškėtukus, bet kai nebegalim vartoti glitimo ir kiaušinių nustojau juos gaminti. Niekaip nesugalvojau kuo galėčiau pakeisti kvietinius miltus varškėčiuose. O apie tapijokos net nepagalvojau! Super! Jei tikrai gausis, tai kaip smagu bus dar vieną patiekalą turėt vakarienės meniu:)

  2. Anonymous

    Galima iskepti puikius varskecius ir be miltu:
    1 pak.varskes (as renkuosi liesa)
    2 v.s.manu kruopu
    1 kiausinis
    Sauja razinu (kas megsta)

    Viska sumaisyti ir palaikyti bent 15min, kad isbrinktu manu kruopos. Kepu ant kokosu aliejaus.
    Jei netingit, galit smulkiai itarkuoti viena morka. Iseina tobulai minksti ir purus varskeciai.

  3. Anonymous

    Negalintiems vartoti glitimo, manų kruopos – siaubas!

  4. Guoda

    Tapijoka yra be glitimo, gal iš to ir ta lengvesnė konsistencija. Aš pati glitimą valgyti galiu, tai tapijoką naudoju daugiau varškėtukų palengvinimui, kartais ir miltų šauktą kokį įdedu. Bet todėl ir pasiūlėm kelis variantus, kad tiktų ir glitimo vengiantiems. Manau, kad ir kokoso aliejus prisideda prie jų gero skonio.

  5. Dalytė

    aš kepamus varškėčius minkau su trupučiu kukurūzų miltų. Nežinau kaip ten dėl sveikatos, bet skonis nuostabus. Tik va bendradarbė sakė, kad Lietuvoj prekiaujama tik genetiškai modifikuotais kukurūzais. Truputėlį pristabdžiau varškėčių gaminimą:)).

  6. Aris

    Dalyte, galite atnaujinti varškėtukų gaminimą – ekologiškuose produktuose GMO naudoti negalima. Galite naudoti, kad ir šiuos miltus iš Vokietijos: https://www.livinn.lt/kukuruzu_miltai_ekologiski_500_g

    Aris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén