Tradicijos tradicijomis, bet kaip tenka patirti, žmonės Kūčioms gamina ir valgo tokius skirtingus patiekalus, kad oioij. Dar užmečiau akį į internete siūlomus receptus, tai beveik visai susipainiojau. Bet vienas bendra bruožas yra – grėsmė persivalgyti. Taigi mano keli patarimai tema, kaip gaminti maistą Kūčioms ir kaip valgyti, kad rizikos persivalgyti būtų mažiau.

Nuotrauka iš https://goo.gl/ZQxnHF

Nuotrauka iš https://goo.gl/ZQxnHF

1. Kūčios yra pasninko laikas, taigi ne tik mėsos, bet ir pieno produktų nereikėtų. Ten, kur reikalinga grietinė, galim ją pakeisti lengvesne alternatyva sojų, migdolų ar kokosų grietinėlę. Arba aliejumi.

2. Geras aliejus – bene svarbiausia sąlyga tokio pobūdžio valgiam. Rafinuoto aliejaus čia tikrai nereikia. Žuvims kepti tiks kepimui tinkamas saulėgrąžų aliejus, salotoms – extra virgin alyvuogų, kanapių ar riešutiniai aliejai. Lengviausiai virškinamas iš jų – alyvuogių aliejus.

3. Kūčių tradicinis stalas ir taip stipriai baltymingas. Tad nėra reikalo į įvairias mišraines maišyti dar daugiau baltymų: riešutų, jūros gėrybių ar sūrio su grybais (tokių receptų apstu internete). Netgi tradicinės pupelės ar žirniai su grybais yra ne kiekvieno skrandžio nosiai. Geriau grybus maišyti su daržovėmis, ankštinius – su daržovėmis, o sūrio apskritai niekur nedėti.

4. Nors esam įpratę įvairias mišraines valgyti su duona, jos mažiau suvalgę mažiau apsunkinsim skrandį. Sklandaus virškinimo dėlei duoną geriausiai rinktis bemielę, tamsią, šiek tiek padžiūvusią.

5. Kūčių akcentas – spanguolių kisielius – yra puikus patiekalas. Bet jis tikrai netinka maistui užgerti. Kisielių valgykime atskirai – ir pusės pilvo skausmų išvengsime.

6. Tas pats galioja vaisiams. Gal suaugę ir nepuola tarp patiekalų valgyti mandarinų, bet vadinamuosiuose Kūčių receptuose gausu mišrainių su mangais, apelsinais, vynuogėmis. Laisvai galėtumėm be jų apsieiti, nes ir ne tradiciška, ir vaisiai su maistu ypač apsunkinantis derinys (nors gal ir skanus).

7. Turėkime vieną kitą lėkštę kuo neįmantresnių salotų. Žalių daržovių arba garuose virtų, kurios tiktų prie visų kitų patiekalų kaip fonas.