“Paprastai prastą maistą apkalbame už akių, o čia apkalbėsime viešai. Pagrindinė mano knygos mintis ta, kad labai daug knygų prirašyta apie sveiką ir nesveiką maistą, tačiau kai žiūriu į apžvalgas, statistiką nelabai panašu, kad keistųsi tendencijos – kad pasakius, jog kažkoks maistas nesveikas, žmonės nustotų jį valgyti“, – tokiais žodžiais savo naują knygą „Maistas“ antradienį pristatė ekonomikos daktarė, analitikė, „Sveikų produktų“ (Livinn) valdybos pirmininkė Guoda Azguridienė. Šio pristatymo pasiklausyti susirinko nemažai žmonių.

Nėra tik juoda ir balta

Akropolio knygyne „Pegasas“ pristatytoje knygoje pagrindinis vaidmuo skiriamas maistui, išnagrinėti maisto sveikumo aspektai ir atsakyta į svarbiausius klausimus – tai valgyti ar nevalgyti? O jei valgyti, ką apie savo tokį elgesį galvoti.

„Skirtingos mitybos teorijos skirtingai traktuoja, kas yra nesveikas maistas. Jeigu mes visai nesigiliname į teorijas ir tik paskaitome rekomendacijas – išeina, kad valgyti nėra ko. Pagal vieną mitybos teoriją tas negerai, pagal kitą – kitkas, jeigu negalvoji, kaip į viską pasižiūrėti logiškai, susinervini ir iš viso nebežiūri, ką valgai“, – pristatymo metu kalbėjo G. Azguridienė.

Ji patarė vadovautis racionaliu protu, domėtis produktų sudėtimi ir nepulti į kraštutinumus atsisakant vieno ar kito produkto. „Maistas – pernelyg sudėtingas dalykas, kad galėtum suskirstyti tik į juodą ir baltą“, – tokia nuostata vadovautasi perteikiant maisto gamybos subtilybes knygoje.
Anot knygos autorės, yra didelė skalė, koks maistas yra sveikas, koks nesveikas ir ką mes galime pasirinkti savęs pernelyg nesuvaržant: „Mes galime labai nestresuoti ir laikas nuo laiko pasidaryti maisto šventę, bet kasdieną valgyti sveikiau“.

Kai negali pasitikėti mamos ir močiutės karbonadais

Naujausią knygą elektroniniu formatu dar prieš knygos pristatymą perskaičiusi laidų vedėja Livija Gradauskienė teigė, kad šiais laikais kalbant apie maisto sveikumą negali pasitikėti beveik niekuo, o nauja knyga jai padėjo randant atsakymus į tam tikrus klausimus.

„Galvodavau, Viešpatie, kaip atsirinkti maistą, vieni sako tą, kitą aną, niekuo negali pasitikėti – net tėvais, mama ir senele, kurios turi senąją mokyklą ir sako – šimtą metų karbonadus valgėme ir nieko neatsitiko, ką čia išsigalvoja, kad kiauliena blogai. Negali pasitikėti net ir garsiais šefais… Kuo pasitikėti? Tradicinės medicinos gydytojais? Irgi nelabai – čia kvepia farmacija. Galų gale negali pasitikėti valstybe, nes žmogus galvotum, kad yra institucijos ir jos viską patikrina ir sužiūri – išmeta, kas yra negerai, viską sureguliuoja: jeigu yra parduotuvėje maistas – ramu. Pasirodo neramu, kažkas reguliuoja, bet ne iki galo, nes pasirodo kažkiek tų nuodų galima.. Vėl žmogus pasimeti“, – savo dvejonėmis dalijosi L. Gradauskienė.

Ji pripažino labiausiai su maisto dilema, ką valgyti ir ko ne, susidūrusi, kai susilaukė vaikų. „Kol maitini pati vaiką, ramu, o kai reikia pradėti duoti papildomo tikro maisto, galvoji, o ką duoti? Jogurtai blogai, pienas nelabai, vaisiai – gerai, bet jie užteršti. Prasideda panika – o ką daryti? Manau, kad G. Azguridienės knyga tokiai kaip man yra Dievo siųsta dovana. Tai yra žmogus, kuriuo aš pasitikiu, jaučiu, kad žmogus yra protingas, racionalus, jokios isterikos, gąsdinimų. G. Azguridienė sudėjo savo žinias į knygą ir dabar man bus ramiau, jausiuosi turinti tvirtesnį pagrindą po kojomis maisto klausimais ir man nereikės blaškytis ir skaitinėti žinučių „pasaulio mokslininkai nustatė…“, – kalbėjo žinoma laidų vedėja.

Knyga, galinti prailginti gyvenimą 10-čia metų?

Savo ruožtu sveikuolių tėvu vadinamas žinomiausias Lietuvos sveikuolis Dainius Kepenis pabrėžė, kad nors knyga apie maistą iš žinomos ekonomistės G. Azguridienės jį nustebino, tačiau ją perskaitęs liko labai geros nuomonės.

„Jeigu nuo rytojaus šitą knygą pradėtume studijuoti mokyklose, šeimose – per artimiausią dešimtmetį mūsų gyvenimo trukmė garantuotai pailgėtų 5-10 metų, todėl, kad vienas iš pačių svarbiausių faktorių, kas mus sargdina ir trumpina mūsų gyvenimą – maistas“, – sakė D. Kepenis.

Jo teigimu, labai svarbu ir emocijos, su kuriomis maistas yra gaminamas. Knygoje yra rašoma, kad maistas bus skanus ir sveikas tik, jeigu jį gaminanti šeimininkė įdės meilės.

„Tik tada, jeigu maistas pagamintas su meile, jis teikia visapusišką naudą, kas ir yra maiste svarbiausia“, – pabrėžė D. Kepenis.

 

Publikuota  www.grynas.lt, Rūta Levickaitė, 2014 m. lapkričio 4 d.